-
GÜN
-
SAAT
-
DAKİKA
-
SANİYE
22 - 23 Temmuz Altın Gün için Hemen Randevu Al!
+90 (552) 921 82 78

Kolesterol

·

Hacamat ile Kolesterol Dengeleme

Kolesterol değerlerini dengede tutmak için tıbbi hacamat önerilmektedir. Kolesterol, vücudumuzda bulunan bir tür yağdır. Hücrelerin yapı taşı olan bu yağ, hormon üretiminde ve çeşitli fonksiyonlarda rol oynar. Sağlıklı bir kolesterol profili sürdürmek için HDL seviyelerini artırmak ve LDL seviyelerini kontrol altında tutmak önemlidir.

Tıbbi Hacamat Ne İşe Yarar?

Tıbbi hacamat yöntemiyle sağlanan karaciğer fonksiyonları, vücuttaki yağ metabolizmasını düzenler, trigliserid ve kolesterol seviyelerini kontrol altında tutar. Bu sayede, kupa tedavisi ve hacamat terapisi, sadece lipit düzeylerini düzelten değil, aynı zamanda genel sağlığı iyileştiren bir yaklaşım sunar.

Hacamat Trigliserid ve Kolesterolü Düşürür mü?

Tıbbi hacamat uygulaması trigliserid, LDL ve HDL kolesterol seviyelerini dengeler.

Kolesterol Nedir?

Vücudumuzda karaciğer tarafından üretilen ve et, süt ürünleri, tropikal yağlar gibi gıdalarda bulunan bir tür yağdır. Hücre zarlarının yapısında ve işlevinde önemli bir rol oynar, ayrıca östrojen gibi hormonların, safra tuzlarının ve D vitamini gibi maddelerin üretiminde de görev alır.

Ancak, yüksek seviyelerde özellikle LDL kolesterolün birikmesi kalp sağlığı için risk oluşturmaktadır. “Kötü” olarak bilinen LDL, damarları tıkar, bu da kalp problemlerine neden olur. Dengeli bir profil için LDL seviyesini düşük tutmak ve HDL seviyesini yüksek tutmak önemlidir. Ayrıca kolesterolü kontrol altında tutmak için tıbbi hacamat merkezimizde uygulanmaktadır.

Kolesterol Türü

LDL (Düşük Yoğunluklu Lipoprotein): Bu, “kötü” kolesterol olarak bilinir. LDL, arterleri tıkayan plak oluşumunu sağlar. Bu durum kalp krizi veya felç riskini artırır. Optimal olarak, düşük bir LDL seviyesi hedeflenmektedir. Lakin LDL yüksek ise tıbbi hacamat ile düşürülebilmektedir.

HDL (Yüksek Yoğunluklu Lipoprotein): Bu, “iyi” kolesterol olarak adlandırılmaktadır. Çünkü kalp sağlığını korur. HDL’nin görevi, LDL bir kısmını vücuttan uzaklaştırarak kalbi korumaktır. Yüksek bir HDL seviyesi gereklidir. Çünkü düşük seviyeler kalp hastalığı riskini artırmaktadır.

Toplam Kolesterol: Bu terim, LDL, HDL ve trigliserit seviyelerini içerir ve genellikle bir bütün olarak değerlendirilmektedir.

HDL Olmayan (Toplam Kolesterol Eksi HDL): Bu, HDL hariç tüm diğer kolesterol türlerini içerir. LDL ve VLDL (Çok Düşük Yoğunluklu Lipoprotein) kolesterolünü içerir. VLDL, trigliseritleri dokulara taşıyan bir yağ türünü kanınızda taşır ve yüksek seviyeler kalp krizi ve felç riskini artırır.

Dengeli bir kolesterol profili için LDL seviyesini düşük tutmak ve HDL seviyesini yüksek tutmak önemlidir.

Yüksek Kolesterol Belirtileri

Ne yazık ki, yüksek kolesterol seviyelerine sahip olduğunuza dair çok az uyarı işareti vardır veya hiç yoktur. Özellikle ailede aşırı yüksek kolesterol varsa (ailesel hiperkolesterolemi adı verilen bir durum), birkaç fiziksel belirti fark edebilirsiniz.

  • Ksantom: Cildin altında yağ birikimine bağlı oluşan yumrular. Bu yumrular genellikle dirsekler, dizler, eller, ayaklar veya kalçalarda görülür.
  • Kornea Arkusu: Korneanın kenarında beyaz, açık gri veya mavimsi bir halka şeklinde görünen bir birikinti. Bu durum gözde kolesterol birikiminden kaynaklanır ve gözlerin iki farklı renkte görünmesine neden olur.

Bazı ciddi vakalarda, yüksek kolesterolün daha ileri aşamalarında ortaya çıkabilen belirtiler şunlardır;

  • Göğüs Ağrısı veya Göğüs Sıkışması: Yüksek kolesterol seviyeleri, damar duvarlarında plak oluşumuna neden olmaktadır. Bu durum kalp damarlarını daraltır ve göğüs ağrısına veya sıkışmasına yol açar.
  • Nefes Darlığı: Yüksek kolesterolün neden olduğu damar tıkanıklıkları, vücuda yeterli oksijenin gitmesini engelleyer bu da nefes darlığına yol açar.
  • Baş Dönmesi veya Baş Ağrısı: Kolesterol plağının damarları tıkaması, beyne yeterli kan akışını engeller, bu da baş dönmesine veya baş ağrısına neden olur.
  • Bacak Ağrısı: Yüksek kolesterol, bacaklardaki damarlarda daralmaya neden olarak bacaklarda ağrı veya kramplara yol açabilmektedir.
  • Göz Problemleri: Kolesterol plağı, gözlerdeki damarları etkileyerek göz problemlerine neden olabilir. Sarı halkaların oluşumu gibi belirtiler gözlenebilmektedir.

Kolesterol Neden Olur?

Yüksek olmasının nedenleri konusunda, kontrol edebileceğiniz faktörler arasında yaşam tarzı gibi bazıları bulunurken, kontrolünüz dışında olan diğer etkenler de genetik faktörler gibi karşımıza çıkar.

  • Genetik veya Aile Öyküsü: Bazı genetik mutasyonlar, vücudun LDL geri dönüştürme yeteneğini etkiler. Ailede güçlü bir yüksek kolesterol öyküsü, benzer yaşam tarzı davranışlarını paylaşıyorsanız, sizin de risk altında olduğunuz söylenebilmektedir.
  • Yaş: Yaşlanma süreci, kolesterol klirensini yavaşlatarak yüksek kolesterol riskini artırabilmektedir.
  • Diyet: Doymuş yağlar (hayvansal gıdalardan ve tropikal yağlardan) ve trans yağ içeren bir diyet, LDL kolesterol seviyelerini artırır.
  • Hareketsiz Yaşam Tarzı: Fiziksel aktivitenin eksik olması, düşük “iyi” HDL kolesterol seviyeleri ile ilişkilidir.
  • Sigara İçmek veya Aşırı İçmek: Sigara içmek ve aşırı alkol tüketimi, toplam ve “kötü” LDL kolesterolü yükseltir veya “iyi” HDL kolesterolü düşürür.
  • Stres: Kronik stres, kortizol seviyelerini artırarak kolesterol üretimini etkiler.

Kolesterol Değeri Kaç Olmalıdır?

Toplam Kolesterol
  • İyi: 200-239 mg/dL arası
  • Yüksek: 240 mg/dL ve üzeri
LDL Kolesterol (“Kötü” Kolesterol)
  • İyi: 100-129 mg/dL arası
  • Sınırda Yüksek: 130-159 mg/dL arası
  • Yüksek: 160-189 mg/dL arası
  • Çok Yüksek: 190 mg/dL ve üzeri
HDL Kolesterol (“İyi” Kolesterol)
  • Düşük: 40 mg/dL’nin altı (Düşük HDL seviyeleri kalp hastalığı riskini artırabilmektedir.)
  • İyi: 40-59 mg/dL arası
  • Optimal: 60 mg/dL ve üzeri (Daha yüksek HDL seviyeleri koruyucu etkiler sağlar.)

Kolesterolden Nasıl Korunurum?

Kolesterol seviyelerinizi doğru aralıkta tutmak önemlidir. Bu, diyet, egzersiz, stres yönetimi, iyi uyku alışkanlıkları, sigara içmekten kaçınma ve alkol tüketimini sınırlama gibi faktörleri içerir. Ek olarak kolesterol değerlerimiz yüksek ise tıbbi hacamat uygulaması önerilmektedir.

Sağlıklı yetişkinler genellikle her dört ila altı yılda bir HDL-LDL seviyelerini kontrol ettirmelidir.

LDL Kolesterol Kötü mü?

LDL ‘ye ihtiyacınız vardır. Hücre oluşturmak, vitamin ve diğer hormonları yapmak için gereklidir. LDL, bu işlevleri yerine getirmeye yardımcı olur. Yani, düzenli miktarlarda LDL fena değildir.

Ancak, sorun, LDL seviyelerinin aşırı yüksek olmasıyla ortaya çıkar. LDL aşırı miktarda bulunduğunda, bu yağ birikimleri kan damarlarının duvarlarında plak oluşturmaktadır. Bu durum, arterlerin duvarlarında plak birikmesine ve sonuç olarak felç, kalp krizi ve periferik arter hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle, LDL seviyelerini kontrol etmek ve sağlıklı aralıklarda tutmak için tıbbi hacamat uygulaması büyük önem kazanmaktadır.

LDL Nasıl Düşürülür?

Yedikleriniz LDL seviyelerini etkileyebilmektedir. LDL’yi düşürmek için aşağıdaki yiyecekleri tercih edebilirsiniz:

  1. Kanola Yağı: Doymamış yağ içerir ve sağlıklı bir yağ kaynağıdır.
  2. Çözünür Lif Oranı Yüksek Gıdalar: Yulaf, arpa gibi çözünür lif içeren gıdalar LDL seviyelerini düşürür.
  3. Keten Tohumu: Omega-3 yağ asitleri ve lif içerir, LDL’yi düşürmeye yardımcı olur.
  4. Badem: Doymamış yağlar, lif ve antioksidanlar bakımından zengin olan badem, LDL kolesterolü düşürmeyi sağlar.
  5. Avokado: Monosakaritler ve doymamış yağlar açısından zengin olan avokado, olumlu yönde etkilemektedir.
  6. Domatesler: Likopen içeren domatesler, LDL kolesterolünü düşürme potansiyeline sahiptir.
  7. Zerdeçal: Anti-enflamatuar özelliklere sahip olan zerdeçal, kalp sağlığını destekler.
  8. Yeşil Çay: Antioksidanlar içeren yeşil çay, LDL seviyelerini düşürme potansiyeline sahiptir.

LDL seviyelerini yükselten yiyeceklerden kaçınmak önemlidir. Bu tür yiyecekler arasında filtrelenmemiş kahve ve trans yağ içeren yiyecekler bulunmaktadır.

Diyet değişiklikleri yaparak LDL seviyelerini kontrol altında tutabilirsiniz.

Terapötik Yaşam Tarzı Değişiklikleri diyeti de LDL’yi düşürmeye yardımcı olur.

Daha Fazla Fiziksel Aktivite Yapın

Aerobik egzersizler, koşma, yüzme, bisiklet sürme gibi aktiviteler, hatta günlük yaşam aktivitelerine ek olarak yapılan düzenli yürüyüş, bahçe işleri, merdiven çıkma gibi faaliyetler, LDL seviyelerinde orta derecede azalmaya yardımcı olur. Ayrıca, direnç egzersizleri (ağırlık kaldırma gibi), esneme ve denge egzersizleri de genel sağlığa katkı sağlar.

Sigara Kullanımının LDL Seviyelerine Etkisi

Sigara içmek daha yüksek kolesterol seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Araştırmalar, LDL seviyelerinin bıraktıktan sonra hızla düşebileceğini gösteriyor. Sigara içmediğiniz her ay için LDL seviyeleri düşmeye devam eder.

HDL Neden ‘İyi’ Olarak Kabul Edilir?

HDL, kolesterolü kandan uzaklaştırarak ve karaciğere geri döndürerek “iyi” olarak kabul edilir. LDL parçalanır ve ardından karaciğer yardımıyla vücuttan atılır.

Sağlıklı HDL seviyelerinin kardiyo-koruyucu etkisi vardır; çünkü HDL, kalp krizi ve felç riskini azaltır. Öte yandan, LDL ‘kötü’ olarak adlandırılır çünkü vücuttaki yüksek LDL seviyeleri, kalp rahatsızlıkları riskini artırmaktadır.

Vücuttaki artan LDL seviyeleri, damar duvarında yağ birikmesine yol açan ateroskleroz adı verilen duruma neden olur. Ateroskleroz, damarları daraltıp kalp ile ilgili sorun riskini artırır. Bu nedenle, sağlıklı bir profil sürdürmek için HDL seviyelerini artırmak ve LDL seviyelerini kontrol altında tutmak önemlidir.

HDL Değeri Kaç Olmalı?

  • Düşük: 40 mg/dL’nin altı (Düşük HDL seviyeleri kalp hastalığı riskini artırabilmekte)
  • Ortalama: 40-59 mg/dL arası
  • İdeal: 60 mg/dL ve üzeri (Daha yüksek HDL seviyeleri koruyucu etkiler sağlar.)

İdeal olarak, HDL seviyeleri yüksek olmalıdır. Yüksek HDL seviyeleri, ateroskleroz (damar duvarlarında kolesterol birikimi) riskini azaltır ve kalp hastalığına karşı koruyucu bir etki yapar.

HDL Değeri Neden Düşük Çıkar?

Birçok faktör, HDL seviyelerinde azalmaya neden olur. Özellikle;

  1. Alkol: Aşırı miktarda alkol kullanımı HDL seviyelerini düşürür. Artan alkol tüketimi ayrıca kilo alımına neden olur, bu da HDL seviyelerini düşürür.
  2. Diyet: Sağlıksız bir diyet, HDL seviyelerinin düşmesine ve LDL seviyelerinin artmasını sağlar. Yani; doymuş yağlar, işlenmiş et ürünleri, fast food ve yüksek şeker içeren besinlerin aşırı tüketimi, HDL seviyesini düşürmektedir.
  3. İlaçlar: Bazı ilaçlar HDL seviyelerini düşürür. Örneğin, hipertansiyonu tedavi eden beta blokerler ve anksiyete, uykusuzluk için kullanılan benzodiazepinler bu ilaçlara örnektir.
  4. Metabolik Sendrom: Metabolik sendrom, yüksek kan basıncı, yüksek kan şekeri seviyeleri ve HDL seviyelerinin düşmesine neden olan obezitenin bir kombinasyonudur.
  5. Sigara veya Tütün Kullanımı: Tütün kullanımı, içeriğindeki nikotin nedeniyle HDL seviyelerini düşürmektedir. İkinci el duman da HDL seviyelerini düşürür.

Alkol ve Tütün Kullanımını Bırakamıyorsanız;

Alkol ve tütün kullanımı HDL seviyelerini etkileyebileceğinden, hiç içmemek veya en azından ölçülü içmek en iyisidir.

Kaynakça;

Third Report of the Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III)4 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Amerikan Sağlık Uzmanlarınca hazırlanmış, yüksek kolesterol tedavisi için kılavuz (İngilizce

Cholesterol – Wikipedia


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BLOG YAZILARI

Önerilen konular

popüler etiketler

Henüz burada görüntülenecek bir içerik yok.