-
GÜN
-
SAAT
-
DAKİKA
-
SANİYE
22 - 23 Temmuz Altın Gün için Hemen Randevu Al!
+90 (552) 921 82 78

Sigara Kullananlar İçin Hacamat

·

Sigara Bağımlılığında Hacamat Tedavisi

Sigara içmenin neden olduğu bağımlılık genellikle içinde bulunan nikotin adlı kimyasal maddeyle ilişkilidir. Nikotin, sigarayı bağımlılık yapan ve sigara içen kişinin vücudunda oluşturduğu fizyolojik etkilerle bilinen bir uyarıcıdır. Sigara içmek, nikotini hızla kana karıştırır ve beyindeki nikotin reseptörlerini etkileyerek bir dizi fiziksel ve duygusal tepkiyi tetikler. Kişi her sigarayı yakışta göreceli bir iyilik hâli yaşar, beyin yıkamaların zihinde yarattığı yanlış kodlar dolayısıyla yaşadığı bu yükselmenin göreceli bir iyilik hâli, bir yanılsama olduğunu fark edemez ve gerçek bir keyif-destek olduğunu zanneder.

Sigaraya Bağımlı mıyız?

Bu belirtiler sizde mevcut ise tıbbi hacamat uygulaması yaptırabilirsiniz.*

1. Fiziksel Bağımlılık

Nikotin, vücutta fiziksel bağımlılığa neden olur. Düzenli olarak sigara içen kişi, nikotin seviyelerini korumak için sürekli olarak sigara içme ihtiyacı duyar. Nikotin seviyeleri düştüğünde, birey çeşitli yoksunluk belirtileri yaşar, bu da bir sonraki sigara içimine yönlendirir.

2. Yoksunluk Belirtileri

Nikotin içeren bir maddenin alınmaması durumunda ortaya çıkan belirtilere yoksunluk denir. Sigara içen kişilerde nikotin yoksunluğu, sinirlilik, konsantrasyon güçlüğü, anksiyete, düşük enerji seviyeleri ve yoğun sigara içme arzusu gibi belirtiler bulunmaktadır. Lütfen tıbbi hacamata başvurun.

3. Davranışsal Bağımlılık

Sigara içmek sadece bir kimyasal bağımlılık değildir, aynı zamanda bir davranışsal bağımlılık da içerir. Sigara içen kişiler, belirli durumlar, aktiviteler veya stresle başa çıkma yöntemi olarak sigara içme alışkanlığı geliştirebilirler. Bu tür durumlar, sigara içme davranışını destekleyen pek çok bağlamı içerir.

4. Psikolojik Bağımlılık

Sigara içmek sadece vücutta fiziksel bağımlılık yaratmakla kalmaz, aynı zamanda psikolojik bağımlılığa da neden olmaktadır. Sigara içen kişiler, stresle başa çıkma, rahatlama veya keyif alma gibi duygusal ihtiyaçlarını karşılamak için sigaraya başvurmaktadır.

Pasif İçicilikte Hacamat

Pasif içicilik, genellikle kişinin kendi kontrolü dışında gerçekleşen bir durumdur. Bir kişinin sigara dumanına maruz kaldığı durumu ifade eder. Bu durum, sigara içen kişinin dumanını içeride veya dışarıda soluyan, sigara dumanına maruz kalan bireyleri içerir. Pasif içicilik, “ikinci el duman” olarak da adlandırılır ve sigara içen kişinin sağlığına zarar veren birçok risk içerir. Pasif içici olan kişiler için genel arınma yöntemi olarak Tıbbi hacamat önerilmektedir.

Sigara Bırakmak için Hacamat Kesin Çözüm mü?

Kliniğimizde gerçekleştirilen tıbbi hacamat uygulamaları, sigara içme alışkanlığını sonlandırmada etkili olmuştur. Danışanlarımız arasında, sigarayı bırakma sürecinde, sigara kullananlar için uyguladığımız hacamat tedavisinde başarı oranımız %60’tır. Ancak, sigarayı bırakma konusunda başarılı olunamazsa bile hacamat tedavisi ile vücutta biriken sigara atıkları ve ağır metaller temizlenir. Bu temizlik süreci, özellikle akciğer gibi etkilenen organlarda rahatlama sağlar. Sigara kullananlar için hacamat denemekte fayda olan bu tedavi, sigara içmeyi bırakma amacı gütmese bile vücudu arındırarak genel sağlığı iyileştirmeye yönelik bir etki sağlar.

Sigara Neden Zararlı?

1. Nikotin Etkisi

Beyne ulaştığında dopamin salınımını artırarak keyif hissi oluşturur. Sinir sistemi uyarılır, kalp atış hızı ve kan basıncı artar. Bağımlılık oluşturarak sigara kullanımını sürdürme isteğini artırır. Düzenli nikotin alımı akciğer kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünün riskini artırır. Ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, pankreas, böbrek, mesane ve rahim kanseri gibi organlarda kanser riski de yükselir.

2. Katran Etkisi

Akciğerlere yapışarak hava yollarını tıkar, solunum problemlerine neden olur. Mukus üretimini artırarak solunum yollarını tahriş eder. Akciğer kanseri riskini artırır ve kronik bronşit gibi hastalıklara yol açar. Katran maddesinin içeriğindeki bileşenlerin olası etkileri ise Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlar (PAH’lar) sayesinde genetik mutasyonlara ve DNA hasarına neden olabilmektedir. Akrolein bileşeni solunum sisteminde hastalığa neden olmaktadır.

3. Karbon Monoksit

Kandaki oksijen taşıma kapasitesini azaltarak doku ve organlara yeterli oksijen gitmemesine neden olur. Kalp krizi riskini artırır ve kalp kasını zayıflatmaktadır. Sigara içeriğindeki Benzen bileşeni kanserojen etkiye sahiptir ve lösemi riskini artırır. Kemik iliği üzerinde de olumsuz etkileri mevcuttur.

4. Formaldehit

Solunum yolu ve gözleri tahriş eder, alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır. Kanserojen etkileri vardır ve DNA’ya zarar verebilmektedir. Uzun vadeli maruziyet ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

5. Amonyak

Nikotinin beyinde daha hızlı emilmesine yardımcı olarak bağımlılığı artırmaktadır. Solunum yollarını tahriş ederek öksürük ve nefes darlığına yol açar. İçeriğindeki Metil İzosiyanat bileşeni de astım semptomlarını kötüleştirmektedir. Vinil Klorid bileşeni ise Kanserojen etkiye sahiptir ve karaciğer kanseri riskini artırır.

6. Hidrojen Siyanür

Sinir sistemine zarar verir ve baş dönmesi, baş ağrısı gibi semptomlara neden olmaktadır. Zehirleyici etkisi vardır ve aşırı miktarda ölümcül olmaktadır.

7. Polonyum

Akciğer kanseri riskini artırabilmektedir ve radyoaktif etkileri nedeniyle genetik hasara yol açar. İçeriğindeki Nitrozaminler bileşeni de kanserojen etkiye sahiptir ve özellikle mide kanseri riskini artırmaktadır. Ayrıca sindirim sistemi organlarına zarar verebilmektedir.

8. Ağır Metaller

Kurşun, cıva gibi ağır metaller, böbrek, karaciğer gibi organlarda birikerek zamanla zehirleyici etkilere yol açarak hastalıklara zemin oluşturmaktadır.

9. Benzopyrenler

Benzopyrenler, katranın içinde bulunan ve özellikle sigara dumanında yoğun olarak bulunan bir grup kimyasal bileşiktir. DNA’ya bağlanarak genetik mutasyonlara neden olabilmektedir. Kanser gelişimine katkıda bulunur. Üreme sistemine zarar verebilmektedir ve doğurganlık üzerinde olumsuz etkilere yol açmaktadır.

10. Serbest Radikaller

Hücresel hasara neden olarak yaşlanmayı hızlandırarak ciltte kırışıklıklar, elastikiyet kaybı ve diğer yaşlanma belirtilerini artırmaktadır. Ayrıca cilt kanseri riskinin artmasına neden olur. Hücre hasarı, hücre fonksiyonlarında bozulmalara ve hücre ölümüne yol açar. Bağışıklık sistemini zayıflatarak enfeksiyonlara karşı direnci azaltır. Vücutta inflamatuar (iltihaplı) reaksiyonlara neden olur.

Kronik Hastalıklarda Sigara Etkisi

Sigara içimi, bir dizi kronik hastalıkla doğrudan ilişkilidir. Sigara dumanındaki zararlı kimyasallar, vücudun çeşitli sistemlerine zarar verir ve uzun vadeli sağlık sorunlarına neden olur. Hastalıkların tedavi sürecini olumsuz etkiler. Sigara içenlerde bu sağlık sorunlarına karşı risk, içmeyenlere kıyasla önemli ölçüde daha yüksektir. Çeşitli kronik hastalıkların gelişimine zemin hazırlamaktadır. Tıbbi hacamat uygulaması kardiyovasküler hastalıklarda, akciğer hastalıklarında, dolaşım sistemi sorunlarında, bağışıklık sistemi problemlerinde, gastrointestinal sorunlarda, kemik ve eklem problemlerinde, cilt sorunlarında ve üreme sistemi ile ilgili problemlerin çoğunda kullanılmaktadır.

Sigara Baş Ağrısı Yapar mı?

Evet, sigara baş ağrısına neden olmaktadır veya baş ağrısını tetiklemektedir. Sigara içimi, vücut üzerinde bir dizi etkiye neden olarak baş ağrılarına katkıda bulunur. Sigara kan damarlarını daraltır. Baş ağrıları genellikle kan damarlarının genişlemesi veya daralması ile ilişkilidir. Sigara içimi bu süreci etkileyerek baş ağrısını tetikleyebilmektedir. Bunun dışında vücuda karbon monoksit gibi zararlı gazları getirir ve kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltır. Bu durum, beyindeki oksijen eksikliğine bağlı baş ağrılarına neden olur. Stres ve gerginlikle ilişkilendirilen gerilim tipi baş ağrılarına katkıda bulunur. Sigara içenlerde stres düzeyi genellikle daha yüksektir. Nikotin, sinir sistemini uyarır ve baş ağrılarına neden olmaktadır. Aynı zamanda nikotin yoksunluğu, sigara içilmemesi durumunda baş ağrılarına yol açar. Sigara migreni tetikler veya migren atağını şiddetlendirir. Migren, genellikle şiddetli baş ağrılarına eşlik eden bir tür baş ağrısıdır.

*Öte yandan, bazı kişilerde sigara içimi baş ağrısını tetiklemez veya şiddetlendirmeyebilir. Ancak, sigaranın baş ağrısı ile ilişkili olabilecek pek çok zararlı etkisi olduğunu unutmamak önemlidir.

Sigara Baş Ağrısını Keser mi?

Baş ağrısını geçirme hissi olarak anılan şey, nikotin içeren ürünlerin içilmesi durumunda ortaya çıkan bir durumdur. Nikotin, sinir sistemini uyararak geçici bir rahatlama sağlar. Ancak, bu rahatlama durumu, nikotinin vücuttan uzaklaştırılmasına bağlı olarak bir süre sonra nikotin yoksunluğu baş ağrılarına neden olur. Genelde tekrar alındığında baş ağrısını geçirme hissi ile tanımlanır Bu yanlış bir algı ve kısır döngüdür. Sigara baş ağrısını kesmez, aksine sigara içimi baş ağrılarını tetikler veya şiddetlendirir. Sigara içmek mekanizmaları tetikleyerek baş ağrılarına neden olur. Ancak, bu durum kişiden kişiye değişebilir ve herkes aynı şekilde tepki vermeyebilir.

Sigara Neden Baş Döndürür?

Sigara içerisinde bulunan nikotin, uyarıcı etki vererek, vücutta adrenalini artırır ve kalp atış hızını yükseltir. Bu durum, bazı kişilerde baş dönmesine neden olur. Sigara içerisindeki duman, karbon monoksit gazını içerir. Karbon monoksit, normalde oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerine bağlanarak vücuttaki oksijen taşıma kapasitesini azaltır. Bu durum, beyne yeterli oksijen gitmemesine ve baş dönmesine neden olur. Sigara içimi, kan basıncını artırabilmektedir. Bu, bazı kişilerde baş dönmesine yol açabilir, özellikle yüksek tansiyon veya başka kan basıncı sorunları olanlarda daha belirgindir. Sigara, akciğerlere zarar verir ve oksijen alışverişini olumsuz etkiler. Oksijen eksikliği, beyin fonksiyonlarını etkiler ve baş dönmesine neden olur. Nikotin, damarların daralmasına neden olan vazokonstriksiyona yol açabilmektedir. Bu, beyne giden kan akışını azaltır ve baş dönmesine neden olur.

Sigara İsteğini Azaltmak İçin Ne Yapmalı?

Düzenli olarak uygulanan tıbbi hacamat seansları, sigara isteğini azaltma konusunda etkili olmaktadır. İlk seansın ardından sigaradan tamamen uzaklaşan danışanlarımız da bulunmaktadır. Biz, bu etkili yöntemi fitoterapi ile birleştirerek daha güçlü bir tedavi yaklaşımı sunuyoruz.

Akupunktur Bantları ile Daha Etkili Sigara Bırakma Yöntemi

Akupunktur bantları, akupunktur noktalarına uygulanan bir tür alternatif tıp tedavisidir. Sigara bırakma sürecinde kullanıldığında, hacamat ile birleştirildiğinde bu bantların etkisi maksimum seviyeye ulaşmaktadır. Akupunktur bantları nikotin bağımlılığını sürekli noktaya uyarı sağlayarak azaltmaktadır. Akupunktur bantları, özellikle sigara içme isteğini azaltma amacıyla belirli akupunktur noktalarına yerleştirildiğinde, kişilerin bu isteği kontrol etmelerine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda sigara bırakma sürecindeki stres ve anksiyeteyi azaltmaya yönelik olarak kullanıldığında, akupunktur bantlarının rahatlatıcı etkileri mevcuttur. Bu, bireyin duygusal dengeyi korumasına ve sigara içme isteğini azaltmasına yardımcı olmaktadır.

Tıbbi Hacamatın Sigara Üzerinde Detoks Etkisi

Tıbbi hacamat, vücudu temizleme ve detoks etkisi oluşturma amacıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu uygulama, kan dolaşımını artırarak, lenf sistemi aktivitesini destekleyerek ve vücuttaki toksinlerin daha etkili bir şekilde atılmasına yardımcı olarak çalışır. Sigara içimi gibi çeşitli zararlı alışkanlıklar, vücutta birikmiş toksinlere neden olur. Sigara kullananlar için tıbbi hacamat, bu toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Hacamat sırasında yapılan küçük kesiklerle derinin altındaki kanın çekilmesi, vücuttaki kötü maddelerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Ayrıca, hacamatın uygulandığı bölgelerdeki kan akışının artması, o bölgedeki hücrelere daha fazla oksijen ve besin sağlayarak sağlıklı bir dolaşımı destekler. Detoks etkisi, vücuttaki kan ve lenf dolaşımını düzenleyerek, bağışıklık sistemini güçlendirerek ve metabolizmayı destekleyerek elde edilebilmektedir. Bu süreç, vücuttaki toksinlerin, ağır metallerin ve atık ürünlerin daha etkili bir şekilde uzaklaştırılmasını sağlar.

Bağımlılıkta Fiziksel-Psikolojik Faktörlerin Kombine Etkisi

Aslında her tiryaki ilk sigarayı denemeden çok önce psikolojik olarak bağımlı hâle gelmiştir, yani zihnen sigaraya başlamıştır. Birkaç sigara içildikten sonra hızla nikotine bağımlı olunur. Fiziksel bağımlılık tam olarak yerleştikten sonra kişi her sigarayı yakışta göreceli bir iyilik hâli yaşar, beyin yıkamaların zihinde yarattığı yanlış kodlar dolayısıyla yaşadığı bu yükselmenin göreceli bir iyilik hâli, bir yanılsama olduğunu fark edemez ve gerçek bir keyif-destek olduğunu zanneder. Tiryaki bu yanılsamayı hayatındaki keyif-stres-sıkıntı gibi çeşitli anlarla şartlı refleks hâline getirdikçe, günde 20-30 kez yaşadıkça psikolojik bağımlılığı her geçen gün biraz daha güçlenir, sigaraya verdiği değer artar. Sigarasız yaşayamayacağını zannetmesinin, bırakınca mutsuz olmasının tek sebebi, bu geçici göreceli iyilik hâlini gerçek sanması ve bundan mahrum kalmanın yarattığı yalancı fedakarlık hissidir. Viyana Üniversitesi Halk Sağlığı departmanından Prof. Neuberger Allen Carr sigara bırakma metoduyla ilgili yaptığı 1 yıllık izlem çalışmasında, sigara içenlerin girdiği bu kısır döngüden de bahsetmiştir.

Bilim Adamlarından Sigaranın Olumsuz Etkileri

1920’lerden beri bilim adamları ve doktorlar sigarayı solunum yolu hastalıklarıyla ilişkilendirdiler. Sigara içmenin kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)kardiyovasküler hastalıklarkanserfelç ve vücudun hemen hemen her organında gerçekleşen sağlık sorunları gibi olumsuz sağlık etkileri belirlenmiştir. Hamileler tarafından sigara kullanımı; düşük doğum ağırlığı, fetal anormallikler ve erken doğum gibi doğum kusurlarına yol açıyor, ilerleyen yıllarda ise çocukta dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi sağlık problemleri görülebiliyor. Erkeklerde kullanımının ise sertleşme bozukluğuna neden olduğu gösterilmiştir.

Kaynakça;

Sigara Kullananlar için Hacamat

^ Association between Smoking and Erectile Dysfunction: A Population-based StudyAmerican Journal of Epidemiology, Volume 161, Issue 4 (İngilizce). 15 Şubat 2005. ss. 346-351. 4 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2023.

^ Hutter H, Moshammer H, Neuberger M. Smoking cessation at the workplace: 1 year success of short seminars. Int Arch Occup Environ Health. 2006;79:42-48. Epub 2005 Aug 23PMID 16133522 4 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendiFull text 12 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BLOG YAZILARI

Önerilen konular

popüler etiketler

Henüz burada görüntülenecek bir içerik yok.